Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napjaté primárky: Clintonová těsně vyhrála v Kentucky, Sanders boduje v Oregonu

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: state.gov

Washington - Demokratičtí kandidáti na post prezidenta USA mají za sebou další primárky, tentokrát se konaly ve státech Oregon a Kentucky.

Bývalá ministryně zahraničí v Kentucky po sečtení 99 procent hlasů obdržela 46,75 procenta hlasů, Sanders za ní zaostal jen o zhruba 0,4 procentního bodu.

"Právě jsme zvítězili v Kentucky! Děkuji každému, kdo hlasoval. Společně jsme vždy silnější," napsala Clintonová na twitteru, čímž se prohlásila za vítězku.

Ani Oregon zatím neoznámil konečné výsledky, sečteno je zatím necelých 80 procent hlasů. Sanders, který vede s 53,3 procentem hlasů nad Clintonovou o 8,4 procentního bodu, se však považuje za jasného vítěze. "Oregone, společně čelíme prakticky celému demokratickému establishmentu. Děkuji za výrazné vítězství!" napsal na twitteru Sanders.

Pro Sanderse vítězství v Oregonu, o kterém nepochybují ani americká média, znamená v závěru demokratických primárek a stranických hlasování důležitou výhru, neboť Clintonovou porazil v uzavřeném hlasování, což se mu dosud nedařilo.

 

Zdroj: YouTubeBBC v komentáři upozornila na to, že vítězství v Kentucky bylo pro Clintonovou z psychologického hlediska důležité. CNN zase poznamenala, že Clintonová musela bojovat do poslední minuty a musela vynaložit nemalé peníze, aby si velice těsnou výhru zajistila. Pro rodinu Clintonových byl přitom tento americký stát považován za jednu z politických základen, v primárkách před osmi lety zde Clintonová porazila nynějšího prezidenta Baracka Obamu o 35 procentních bodů.

V Kentucky se Sanders s Clintonovou utkali o podporu 60 delegátů a v Oregonu o 74 delegátů. Podle propočtu AP získala v Kentucky demokratická favoritka nejméně 29 delegátů, zatímco Sanders o dva méně. Z Oregonu může Clintonová počítat nejméně s 30 delegáty a vermontský senátor s 29 delegáty.

K automatickému získání demokratické nominace je třeba 2383 delegátů. Clintonová, která jich má 2291, již může s kandidátstvím prakticky počítat, neboť Sandersovi chybí pro vítězství 855 delegátů. Ve zbývajících primárkových kolech sice zbývá k přerozdělení asi 930 delegátů, kvůli proporčnímu přepočtu výsledků ale Sanders nemá reálnou naději uspět.

Senátor, který čelí stále hlasitějším výzvám k odstoupení z kampaně, se odmítá vzdát a tvrdí, že o kandidátovi rozhodne až červencový nominační sjezd strany.

Republikáni pro Oregon vyčlenili 28 delegátů, Trump jich po sečtení téměř 90 procent hlasů získal nejméně 17 a Cruz s Kasichem shodně po třech. Hlasy pro Trumpovy protikandidáty, kteří se z boje stáhli, jsou vnímány jako protestní a nominaci realitního magnáta s největší pravděpodobností neohrozí.

Témata:  Hillary Clintonová Bernie Sanders Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy