Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomoc potřebuje 50 tisíc Syřanů na hranici s Jordánskem, dětem hrozí podvýživa

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Damašek - Na syrské straně uzavřené hranice mezi Sýrií a Jordánskem 50.000 Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc. Množství dostupných potravin rychle klesá a mnoha dětem hrozí, že budou podvyživené.

V projevu k Radě bezpečnosti OSN to řekl to šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) Mark Lowcock.

Špatná humanitární situace se týká především vysídlených Syřanů žijících v pouštním uprchlickém táboře v oblasti Rukbán. Od léta, kdy se do okolního regionu dostaly jednotky syrského prezidenta Bašára Asada, se množství dostupné potravinové pomoci ještě snížilo, což se projevilo výrazným nárůstem cen potravin na černém trhu. Podvýživa teď hrozí zejména malým dětem.

Jen zřídka je možné dopravit potravinovou pomoc ze sousedního Jordánska, které se zdráhá umožnit průjezd humanitárním konvojům z bezpečnostních důvodů. Země uzavřela svou hranici se Sýrií v červnu 2016 poté, co si bombový útok v oblasti Rukbánu vyžádal životy sedmi příslušníků jordánské pohraniční stráže. OSN se tak podle Lowcocka snaží ze všech sil hledat možné způsoby, jak potraviny běžencům přivézt.

Nedostatek potravin pro civilisty je problém celé Sýrie zmítané válkou. Na východní předměstí Damašku obléhané syrskou armádou se v pondělí agenturám OSN a Červenému půlměsíci podařilo po měsíci dostat humanitární pomoc pro 40.000 lidí. Konvoj přivezl potraviny, dětskou výživu a zdravotnické vybavení.

Závažná je situace také v severosyrské provincii Idlib, kde v 400 uprchlických zařízeních žije na 800.000 osob.

Občanská válka v Sýrii si od roku 2011 už vyžádala přes 330.000 obětí na životech a přinutila několik milionů lidí opustit své domovy.

Témata:  Sýrie uprchlíci humanitární krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy