reklama

Merkelová, která v čele německé vlády stojí už od roku 2005, uvedla, že i v dalších dnech čeká obtížné rozhovory. "Ale stále věřím, že jsme schopni to dotáhnout, když se budeme snažit," řekla. Hlavním cílem nové vlády by podle ní mělo být zajištění předpokladů k tomu, aby se i za deset let v Německu dobře žilo. K tomu podle ní patří zaměstnanost, dobrá práce, sociální i vnitřní bezpečnost, integrace nebo kvalitní školství.

Předseda svobodných demokratů Christian Lindner za priority své strany označil ofenzivu ve vzdělávání, spravedlivou finančně-politickou rovnováhu mezi občany a státem, zákon o přistěhovalectví kvalifikovaných pracovních sil a energetickou politiku. Poznamenal také, že dosud se spíše obecně probírala jednotlivá témata a až teď se skutečně začnou hledat kompromisy a konkrétní řešení problémů. "Jsme zvědaví na to, zda se z různých, částečně si protiřečících volebních programů dá vytvořit společný politický projekt," uvedl.

Šéfka vyjednavačů Zelených Katrin Göringová-Eckardtová při příchodu na jednání konstatovala, že vidí ještě celou řadu sporných témat. Jmenovala například rozpočtovou a finanční politiku nebo migrační a klimatickou politiku. Její stranický kolega Jürgen Trittin zase poznamenal, že strany sice už společně probraly 12 tematických oblastí, které si stanovily, v několika z nich se ale neshodly ani na tom, jaké otázky vlastně vidí jinak.

Příkladem rozporů může být obranná politika, kde CDU/CSU i FDP počítají se zvyšováním výdajů na obranu směrem ke dvěma procentům hrubého domácího produktu (HDP), s čímž ale Zelení nesouhlasí. Teď dává Německo na obranu přes 1,2 procenta HDP.

Účastníci předběžných rozhovorů mluví o tom, že nejhlasitější hádky o jednotlivé body mezi sebou vedou právě Zelení na jedné straně a zástupci FDP a bavorské CSU na straně druhé. CDU kancléřky Merkelové podle nich často připadá role partnera, který se debatu snaží moderovat a usměrňovat.