Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muži jsou znásilňováni raketami a násadami od košťat. Milice používají brutální praktiky jako nástroj války

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tripolis – O tom, že je znásilnění žen používáno jako nástroj války, se mluví již delší dobu. Jak ale ukazují očitá svědectví z Libye, oběťmi takových praktik jsou často také muži. Informuje o tom The Guardian.

Mužské znásilnění je v Libyi systematicky používáno jako nástroj války a politické nadvlády mezi konkurenčními frakcemi. Ukazuje to celá řada svědectví shromážděných vyšetřovateli. Roky práce vyšetřovací skupiny v Tunisu jsou založeny na výpovědích obětí a videozáznamech ukazujících, jak jsou muži sodomizováni různými předměty, včetně raket a násad od košťat.

Podle svědků byla v několika případech oběť byla doslova hozena do místnosti plné jiných vězňů, kterým bylo pod pohrůžkou smrti nařízeno, aby ho znásilnili. Zvěrstva mají jediný cíl - ponížit a neutralizovat oponenty v této zemi ovládané milicemi. Mužské znásilnění je v arabských společnostech takovým tabu, že zneužívané osoby se často cítí natolik poškozeny, že nejsou schopny se vrátit do politického, vojenského nebo občanského života.

Jeden muž, Ahmed, řekl vyšetřovatelům, že byl zadržován čtyři roky ve vězení v Tomině na okraji Misrata. „Oddělí vás, abyste vás podmanili," řekl. „Podmanit muže", to je výraz, který používají pro podobné praktiky. Navíc je vše natáčeno na mobily. „Vezmou koště a připevní ho ke zdi. Pokud chcete jíst, musíte si stáhnout kalhoty, vystrčit zadek směrem ke koštěti a nehýbat se, dokud věznitel nevidí, že vám teče krev. Nikdo nemůže uniknout.“

Podle Ahmeda je v té části věznice, kde byl držen, uvězněno dalších asi 450 mužů. „Byl tam černoch, migrant. Večer ho hodili do jedné z našich buněk. Řekli: Znásilněte toho chlápka, jinak jste mrtví!,“ popisuje. Kaddáfího režim byl obviněn z používání znásilnění jako nástroje války už během revoluce v roce 2011. Až dosud ale neexistoval žádný přesvědčivý důkaz.

„Kaddáfího věrní znásilňovali během revoluce," řekl jeden z Libyjců žijících v tuniském exilu, který kvůli bezpečnosti vystupuje pod přezdívkou Ramadán. „Jakmile byli poraženi, bylo na nich pácháno stejné násilí,“ dodává.

Centrem vyšetřování je malá kancelář v Tunisu, kde Ramadán a jeho hlavní spolupracovník, velký muž nazývaný Imed, strávili tři roky shromažďováním důkazů. V jednom videu, které mají k dispozici, je vidět mladý muž sedící v písku se skloněnou hlavou, evidentně je vyděšený. Ruka ve vojenském oblečení ho zdvihne, stáhne mu kalhoty, pak trenýrky a umístí mu raketomet mezi hýždě. Fotoaparát se odvrátí. Odvrací se i Ramasán. „Přestaň, je to sadistické!“ požádá svého kolegu, který snímek ukazuje novinářům.

Video nemůže být nezávisle ověřeno a není možné identifikovat konkrétní milici nebo místo, kde došlo k znásilnění. Imed v letošním roce odcestoval do Libye, aby získal další svědectví. V jižním Tripolisu se setkal s kolegyní Mounou, která zdokumentovala desítky podobných případů.

V jednom případě bývalý voják loajální Muammaru Kaddáfímu řekl, že byl opakovaně znásilněn. „Koštětem, které bylo připevněno ke stěně?" zeptal se ho Imed. Mouna přikývla. „Všichni byli znásilněni tímto způsobem.“

Aktivisté shromáždili řadu obvinění ze znásilnění lidí třeba od lidí z Tawerghy, černého afrického kmene obviněného z podpory Kaddáfího a z toho, že během revoluce znásilňovali své nepřátele. Proto se na ně snesla stejná pomsta. Jejich město Tawergha bylo zničeno a 35 000 obyvatel bylo se rozptýlilo do několika táborů pro vnitřně vysídlené osoby v Benghází a Tripolisu.

V jednom táboře, jižně od Tripolisu, žije i muž jménem Ali, který se svěřil se svými zkušenosti. Je mu 39 let, ale vypadá na 65 a chodí o holi. „Někteří z nás byli nazí uzamčeni do místnosti se skupinami migrantů," řekl. „Strážní je nepustili, dokud se navzájem všichni neznásilnili. Naštěstí jsem to neudělal, jen jsem dostal tyčí a absolvoval kolo," vzpomíná. „Kolo" – to znamená, že je nahý člověk přehnutý přes pneumatiku zavěšenou ze stropu, což usnadňuje mučitelům proniknout do konečníku zbraní. Ali řekl, že má nyní fyzické problémy, které popisuje jako“úniky".

V jiném táboře na jihu Tripolisu jsou takovým praktikám vystaveny i ženy. Fathia uvedla, že celá rodina byla zneuctěna milicí z Misrata, pozornost se podle ní zaměřila především na muže. „Vytáhli mě na ulici před všechny a řekli: Vy jste znásilnili naše dívky. Uděláme vám to samé. Nejhorší, co mi udělali, je, že mě znásilnili před mým nejstarším synem. Od té doby se mnou nepromluvil,“ přiznává žena. Novináři se jí proto ptali, zda stejně trpěli i jiní. „Slyšela jsem jen hlasy mužů. Křičeli celý den a noc,“ dodala.

Témata:  Libye válečné zločiny znásilnění

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy