Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO pošle do Afghánistánu dalších 3000 vojáku, válku rozpoutat ale nechce

NATO
NATO
Foto: Vláda.cz

Brusel - NATO navýší počty svých vojáků, kteří v Afghánistánu cvičí tamní bezpečnostní síly. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg zmínil číslo 3000. Podle nové americké velvyslankyně u NATO Kay Hutchinsonové by měli Američané poskytnout zhruba polovinu.

"Nepůjde o návrat k bojovým operacím," zdůraznil Stoltenberg. Aliance své bojové operace v Afghánistánu ukončila a od roku 2014 tam v rámci své operace Rozhodná podpora (Resolute Support) pomáhá s výcvikem afghánských ozbrojených sil. Nyní je v zemi přibližně 13.000 vojáků z NATO a partnerských zemí, plán je navýšit tyto počty v příštích měsících asi na 16.000 uvedl Stoltenberg.

Podle Hutchinsonové by měli Američané poskytnout 1500 vojáků. "Není to zatím nějaké přesné číslo, ještě nebylo rozhodnuto, jak to přesně bude. Ale v Afghánistánu máme velkou podporu spojenců," prohlásila velvyslankyně. Zdůraznila ale také potřebu zapojit do dění v Afghánistánu sousední země, především Pákistán a Indii.

"Posledních několik týdnů bylo v Afghánistánu hodně tvrdých," připustil Stoltenberg v souvislosti s teroristickými útoky z poslední doby. Afghánské síly ale podle něj zároveň ukazují rostoucí schopnosti i odhodlání se s věcí vypořádat, například v případě dnešního útoku na televizní stanici Šamšad v Kábulu.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Afghanistán

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy