Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snaha KLDR o jaderné zbraně je globální hrozbou, varuje Stoltenberg

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Snaha Severní Koreje získat jaderné zbraně je podle NATO globální hrozbou. Proto je třeba plné prosazení sankcí odsouhlasených Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to dnes šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Kvůli opakovaným jaderným testům a zkouškám balistických raket zpřísnila Rada bezpečnosti OSN v září sankce vůči KLDR. Tento krok dnes Stoltenberg uvítal a postup Pchjongjangu označil za neodpovědný.

"Tlak je cestou k míru. Potřebujeme politický a diplomatický tlak. Ale především je třeba hospodářský tlak. Potřebujeme plné a transparentní prosazení ekonomických sankcí," prohlásil šéf NATO při příchodu na dnešní jednání.

Situace kolem Severní Koreje bude jedním z témat debaty u dnešní večeře ministrů obrany členských zemí aliance v Bruselu. Pozvána je na ní i šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy