reklama

Budoucí nová velitelství mají podle Stoltenberga zajistit rychlou a odpovídající reakci organizace na současné bezpečnostní hrozby. Podpoří totiž zejména rychlou mobilitu sil členských zemí.

Jedno z nových velitelství bude zodpovědné za otevřené a bezpečné komunikační linie a dopravní trasy mezi Severní Amerikou a Evropou. O podrobnostech se teprve bude jednat, podle diplomatů je ale pravděpodobné, že vznikne v americkém Norfolku.

Další má zlepšit možnosti přesunů sil přímo v Evropě, velký zájem má Německo. Vojenští velitelé nyní budou pracovat na podrobnostech, výsledky jejich práce proberou ministři na svém dalším setkání příští rok v únoru. Po konci studené války mělo NATO v několika desítkách velitelství přes 22.000 vojáků, nyní na sedmi jeho velitelstvích pracuje asi 7000 lidí. Aliance se v minulých letech soustředila především na expediční operace, jako byla ta v Afghánistánu.

"Samozřejmě, vojenská mobilita není jen věcí pro armády," upozornil dnes Stoltenberg s tím, že reagovat musejí celé vlády. "Proto musí ministři obrany zajistit, že si jejich kolegové řídící resorty vnitra, financí a dopravy budou vědomi vojenských požadavků," podotkl. Aliance také v této věci svůj postup koordinuje s Evropskou unií, sdílí například informace o požadavcích na civilní infrastrukturu jako jsou mosty, železnice a podobně.

Aliance už od summitu ve Walesu v roce 2014 posiluje své schopnosti bránit územní celistvost členských zemí, především v reakci na chování Moskvy. Stoltenberg dnes připomněl, že Rusko v minulých letech výrazně pokročilo v modernizaci vlastní armády, ale především na Ukrajině ukázalo, že je ochotno vůči sousedním zemím vojenskou sílu také použít.

Ministři dnes probírali také možnosti, jak posílit schopnosti NATO v kybernetické obraně. Ministři schválili vznik nového střediska, které počítačovou problematiku pomůže plně integrovat do veškerého aliančního plánování a operací. "Schopnosti v této oblasti budou plně patřit státům, stejně jako jim patří tanky, lodě a letadla, která se účastní misí NATO," upozornil Stoltenberg.