Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smog v indické metropoli neubývá, na město se bude rozprašovat voda

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indickou metropoli po většinu týdne halil smogový oblak a o víkendu se má podle meteorologů situace dále zhoršit. Místní úřady se pokusí zkrizi mírnit tím, že budou na Dillí rozprašovat vodu. Podobnou metodu využívá Čína.

Hlavními příčinami smogu v Dillí jsou emise z automobilů, prach ze staveb a pálení zbytků zemědělských plodin. Tyto podmínky nastávají každoročně, avšak letos situaci podle meteorologů zhoršilo bezvětří.

Dillíské úřady zvažují umělé vyvolávání srážek. Číňané k tomu používají "bombardování mraků" chemikáliemi, a to pomocí letadel, raket nebo dělostřeleckých granátů

"Rozprašování vody je jediným způsobem, jak snížit nebezpečnou úroveň znečištění," uvedlo ministerstvo životního prostředí. Podle ministerstva má být voda rozstřikována na město z výšky 100 metrů. Jak velká část městské aglomerace, kde žije 22 milionů lidí, bude pokryta, není známo.

Hodnoty koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic měří také americké velvyslanectví: v pátek ráno zaznamenalo 523 mikrogramů na metr krychlový. WHO udává jako denní bezpečnou průměrnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 25 mikrogramů na metr krychlový.

Témata:  Indie smog EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy