Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Harírí se stále nevrátil. Saúdové zadržují, myslí si libanonský prezident

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Bejrút - Libanonský prezident Michel Aún tvrdí, že Saúdská Arábie zadržuje libanonského premiéra Saada Harírího. Jinak totiž jeho pokračující nepřítomnost odůvodnit nelze. Harírí by se měl podle hlavy státu co nejdříve vrátit do Bejrútu, aby mohla vláda opět normálně fungovat.

Harírí 4. listopadu oznámil z Rijádu rezignaci. Zadržováním libanonského premiéra porušuje Saúdská Arábie lidská práva, uvedl Aún.

Mnoho politologů věří, že Saúdská Arábie Harírího, který je sunnita, přiměla k rezignaci, protože ho považovala za neschopného snížit moc radikálního šíitského hnutí Hizballáhu v libanonské vládě.

Rijád viní Hizballáh z agrese vůči Saúdské Arábii a kritizuje jeho roli v Jemenu a Sýrii. Činnost Hizballáhu v regionu navíc podle Saúdské Arábie souvisí s údajnými mocenskými úmysly Íránu.

Saúdská Arábie tvrdí, že Harírího proti jeho vůli nedrží a jeho rezignaci přičítá údajnému rostoucímu vlivu Hizballáh v Libanonu. V úterý Harírí na twitteru napsal, že se do Libanonu vrátí v nadcházejících dvou dnech. Dnes v reakci na komentář prezidenta na twitteru napsal: "Vrátím se, jak jsem slíbil."

Témata:  Saúdská Arábie Libanon Hizballáh

Aktuálně se děje

9. května 2024 10:48

WHO: Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro generátory už jen na tři dny

Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro elektrické generátory už jen na tři dny a jeho zásoby pro uzavřené hraniční přechody nemohou doplnit. Ve středu to uvedl šéf Světové zdravotnické organizace, napsala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bělorusko

Bělorusko chce systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.