Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie zrušila část opatření kvůli smogu

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indické hlavní město Dillí zrušilo některá výjimečná opatření zavedená počátkem listopadu kvůli masivnímu znečištění ovzduší.

Hustý smog minulý týden v některých částech metropole dosahoval třicetinásobku bezpečných limitů znečištění stanovených Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a lékaři vyhlásili stav nouze.

Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, kvalita vzduchu v Dillí se relativně zlepšila - z "kritické" na "velmi špatnou". Úřady proto zrušily zákaz stavebních prací a vjezdu nákladních automobilů do města a snížily poplatky za parkování, které byly dočasně zvýšeny.

Některá omezení ale dál platí včetně odstávky velké elektrárny Badarpur na jihu Dillí a zákazu provozu cihelen a štěrkoven.

Podle agentury Reuters jsou hlavními příčinami velkého smogu v Dillí emise z automobilů, prach ze staveb a pálení zbytků zemědělských plodin. Takový stav se opakuje pravidelně, ale nyní ho zhoršilo bezvětří.

Témata:  Indie smog

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy