reklama

"Jsme připraveni je přijmout zpět, až nám Bangladéš odešle příslušné formuláře," sdělil Myin Ťain z barmského ministerstva práce, pod které spadají i otázky imigrace. Podle agentury Reuters hovořil o formulářích s osobními údaji, jež musejí Rohingové před repatriací vyplnit. Mnoho Rohingů ale nemá barmské občanství.

Barmské úřady považují Rohingy za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně. Příslušníkům menšiny proto úřady odmítají udělit občanství, omezují jejich svobody a neuznávají je jako etnikum. Oboustranné násilnosti si v barmském Arakanském státě vyžádaly v minulosti tisíce obětí.

USA ve středu tažení barmské armády proti Rohingům označily za etnickou čistku. Dnes americké ministerstvo zahraničí dočasně zakázalo americkým občanům cestovat do části Arakanského státu.

Ruský velvyslanec v Barmě Nikolaj Listopadov dnes řekl, že označování stavu za etnickou čistku může situaci zhoršit. "Myslím, že to vyřešení problému nepomůže, spíš to přilévá oleje do ohně. Jsme proti nadměrnému vměšování zvenčí... Pouhý tlak, obviňování a výčitky nefungují," řekl Listopadov k americkému rozhodnutí.