Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generální tajemník OSN Guterres odsoudil útoky na misi v Mali, Češi jsou v pořádku

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bamako/Praha - Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil páteční útoky na jednotky mírové mise OSN na severu Mali (MINUSMA), při kterých čtyři jejich členové zahynuli a 21 dalších utrpělo zranění. Zabiti byli také tři útočníci. V Mali působí také čeští vojáci, všichni jsou v pořádku.

Guterres páteční útoky označil za "ohavné" a upozornil, že takové akce namířené proti členům mírové mise mohou být kvalifikovány jako válečné zločiny.

Kromě čtyř členů mise MINUSMA zahynul při dvou útocích na severu Mali také jeden místní voják. K zodpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil, na severu africké země ale působí radikální islamisté, kteří jsou napojeni na Al-Káidu či Islámský stát.

"Všichni čeští vojáci v Mali jsou v pořádku," uvedl dnes mluvčí české armády Jan Šulc. V rámci mírové mise MINUSMA působí nyní v této africké zemi jeden český voják. Svoji mezinárodní operaci má v Mali ale také Evropská unie, které se podle Šulce momentálně účastní zhruba čtyři desítky příslušníků české armády. Většina z nich střeží velitelství v metropoli Bamaku na jihu země.

Témata:  Mali Armáda České Republiky OSN (Organizace spojených národů) António Guterres

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy