Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká koalice by byla nejlepší, ne ale za každou cenu, říká Horst Seehofer

Summit G7 v Německu, Barack Obama a bavorský premiér Horst Seehofer
Summit G7 v Německu, Barack Obama a bavorský premiér Horst Seehofer
Foto: g7germany.de

Mnichov - Bavorský premiér Horst Seehofer se domnívá, že obnovená velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD) by byla pro Německo nejlepším řešením poté, co ztroskotala povolební jednání o koalici Jamajka (CDU/CSU, Zelení a svobodní demokraté FDP).

"Spojení unie s SPD je nejlepší varianta pro Německo - každopádně lepší než jamajská koalice, nové volby nebo menšinová vláda," řekl Seehofer v rozhovoru pro dnešní vydání listu Bild am Sonntag.

Nicméně varoval SPD, aby nepřišla ke stolu s příliš mnoha podmínkami. "Mohu SPD jen poradit, aby nepřišla k rozhovorům s přehnanými nároky, nýbrž aby zůstala realistická. Velká koalice za každou cenu být nesmí," uvedl také šéf CSU.

Seehofer rovněž řekl, že mu ke konci jednání o jamajské koalici kancléřka Angela Merkelová nabídla ministerské křeslo. Jednání o této koalici ale ztroskotala.

Po zářijových volbách, v nichž CSU v Bavorsku vyhrála, ale oproti předchozím volbám tam výrazně ztratila, se Seehofer dostal pod tlak, aby odstoupil z vedení bavorské vlády. Poté se objevily spekulace, že by mohl být zástupcem CSU ve vládě na spolkové úrovni. Definitivní rozhodnutí zatím odložil.

Témata:  Horst Seehofer Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy