Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo stále žije v nejistotě. Ani měsíc po volbách není jasné, jak bude vypadat vláda

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Pokračování velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) není podle německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela ani po vývoji posledních dní samozřejmostí. O slovo se dnes přihlásila také Mladá unie, mládežnická organizace CDU/CSU.

SPD vyjádřila ochotu jednat o řešení nastalé politické krize. Nikdo podle Gabriela ale nyní nemůže čekat, že sociální demokracie po krachu jednání o takzvané jamajské koalici CDU/CSU, FDP a Zelených řekne: "Super, čekali jsme jen na to, abychom mohli pokračovat ve velké koalici." SPD v reakci na rekordně nízký zisk v zářijových volbách oznámila odchod do opozice. Podle Gabriela má ale strana v nastalé situaci důležitý úkol postarat se o to, "že v Německu bude stabilní vláda". Jestli to ale bude vláda velké koalice, to není zdaleka jasné, řekl Gabriel listu Die Zeit.

Stejně jako kancléřka Angela Merkelová v sobotu se i Gabriel dnes vyjádřil proti předčasným volbám. "Všichni jsou zajedno, že není zrovna dobrý nápad říct německému lidu: 'Naše představa o demokracii je taková, že budete teď volit tak dlouho, než bude výsledek takový, jaký se nám bude hodit'," řekl dosluhující ministr zahraničí.

Zatímco řada členů SPD z pravého křídla strany otevřeně vyzývá k pokračování velké koalice, více levicoví sociální demokraté chtějí zůstat v opozici. K odmítnutí účasti ve vládě s CDU/CSU a posunu strany doleva vyzvala dnes na závěr svého dvoudenního kongresu v Saarbrückenu například mládežnická organizace SPD Mladí socialisté.

O slovo se dnes přihlásila také Mladá unie, mládežnická organizace CDU/CSU. Pokud nevznikne velká koalice do Vánoc, bude považovat jednání za ztroskotaná. Konzervativci by pak podle ní měli usilovat o vznik menšinové vlády.

Jasněji by mohlo být už ve čtvrtek. Prezident Frank-Walter Steinmeier pozval na tento den k jednacímu stolu předsedy CDU, CSU a SPD Angelu Merkelovou, Horsta Seehofera a Martina Schulze.

Možnost vzniku velké koalice není, zdá se, ani voličům zcela proti mysli. V průzkumu, který dnes zveřejnila agentura Emnid, konzervativní unie CDU/CSU i SPD ve srovnání s výsledky zářijových voleb posílily. Strany Merkelové a Seehofera by získaly společně 33 procent a Schulzovi sociální demokraté 22 procent hlasů. FDP a Zelení, kteří se neúspěšně pokoušeli o sestavení vlády s CDU/CSU ihned po volbách, by naopak ve srovnání s 24. zářím o procentní bod přišly.

Témata:  Sigmar Gabriel Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.