Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn a Dublin se přou: Napětí vyvolává spor o budoucí hranice v Irsku

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Dublin/Londýn - Vláda v Dublinu požaduje garance, že hranice zůstane i po brexitu propustná. V opačném případě hrozí, že bude blokovat zahájení rozhovorů o budoucích vztazích Británie a evropské sedmadvacítky. Spojené království to ale vidí jinak. Britský ministr mezinárodního obchodu Liam Fox dnes uvedl, že o otázce budoucí podoby irsko-severoirské hranice Londýn rozhodne až poté, co bude jasné, jak budou vypadat obchodní vztahy. Británie by měla unii opustit 29. března 2019.

Podoba hranice dělící ostrov Irsko na nezávislou Irskou republiku a Severní Irsko, které je součástí Spojeného království, je jednou ze zásadních otázek, kterou musí v rámci rozhovorů o brexitu vyjednávači vyřešit.

Irský premiér Leo Varadkar trvá na písemných zárukách, že po brexitu zůstane hranice se Severním Irskem prostupná. Jinak by mohl Dublin zablokovat zahájení druhé fáze jednání o odchodu Británie z EU, o kterém by podle dosavadních plánů mohl unijní summit rozhodnout již v polovině prosince.

Britský ministr Fox, který byl před loňským referendem jedním z hlavních zastánců brexitu, dnes stanici Sky News řekl, že rozhodnutí o podobě hranice by mohlo padnout až později. Nejdříve je podle něj nutné dohodnout se na principech budoucích obchodních vztahů Británie a evropské sedmadvacítky. "Nechceme, aby tam byla nepropustná hranice, ale Spojené království opustí celní unii a jednotný trh," zdůraznil Fox.

Podle irského eurokomisaře Phila Hogana by ale Británie, nebo aspoň Severní Irsko, měly zůstat součástí celní unie a jednotného trhu. Otázku hranice by to podle něj vyřešilo. Irsko bude v této otázce "hrát nadále tvrdou hru", uvedl dnes Hogan.

Podle agentury Reuters ale bude těžké prosadit stav, ve kterém by platila v Severním Irsku jiná pravidla než v Anglii, Skotsku a Walesu. Proti takovému uspořádání se totiž staví severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která podporuje menšinovou vládu konzervativců premiérky Theresy Mayové v Londýně.

Šéf Evropské rady Donald Tusk v pátek Británii vyzval, aby do 4. prosince dosáhla pokroku v jednáních o finančním vyrovnání, o režimu na irské hranici a o právech občanů EU v zemi po odchodu z unie. Pokud takový posun v tomto termínu nepřijde, nebude podle něj moci unijní summit v polovině prosince rozhodnout o začátku diskuse s Londýnem o budoucích obchodních a dalších vztazích.

Témata:  Brexit Irsko Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy