Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO se musí smířit s tureckým nákupem ruských protiraket, míní Pavel

Generál Petr Pavel
Generál Petr Pavel
Foto: Army.cz

Washington - Severoatlantická aliance nemá jinou možnost, než přijmout jako fakt rozhodnutí Turecka nakoupit v Rusku vyspělý systém protiraketové obrany.

V rozhovoru, který dnes zveřejnil americký internetový server U. S. News and World Report, to řekl předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. "Musíme se na situaci dívat velmi pragmaticky," poznamenal český generál.

Koupi ruského systému S-400 oznámil v září turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, podle kterého byla již zaplacena záloha. Dodávky raket podle tureckých zdrojů mají začít během dvou let. Podle Moskvy zaplatí Ankara za protiraketový systém víc než dvě miliardy dolarů (asi 43 miliard Kč).

Kontrakt vyvolal podle amerického serveru v kruzích NATO nervozitu ze dvou důvodů: turecká armáda, druhá největší v alianci, bude nyní záviset na ruské výzbroji, která není kompatibilní s arzenály ostatních členských zemí. Politický problém představuje skutečnost, že smlouva byla uzavřena navzdory americkým sankcím proti Rusku vyhlášeným za anexi ukrajinského Krymu.

Generál Pavel nevidí jinou možnost, než se s kontraktem smířit. "Jaká je alternativa? Měli bychom si kvůli některým otázkám Turecko znepřátelit, když víme, že tato země je ochotna s námi o těchto otázkách mluvit? Bylo by to velmi nerozumné," konstatoval Pavel.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Petr Pavel Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy