Řím - Pod italskou peticí za zapsání pizzy na seznam UNESCO jsou již dva miliony podpisů. Největšími jedlíky pizzy jsou ovšem Američané, kteří jí ročně zkonzumují 13 kilo na osobu. Italové jsou až druzí se 7,6 kilogramu pizzy na osobu za rok.
Iniciátor kampaně za pizzu, italský zemědělský svaz Coldiretti, se domnívá, že tuto "součást národní kultury a italských dějin" ohrožují zahraniční plagiáty, směrnice EU a vliv amerických fastfoodových gigantů.
Kampaň zahájenou v roce 2014 podporuje i svaz neapolských pekařů pizzy. Ten požaduje, aby se pizza pekla z čistě italských přísad, zvláštní pozornost prý musí být věnována kvalitě droždí, rajčat a čerstvosti mozzarely.
Zásadní prý je péct pizzu v peci vytápěné dřevem. A to ideálně na 450 stupňů, aby zůstala uprostřed měkká a na okrajích hnědá a křupavá, klidně i trochu připálená.
V Itálii se denně sní sedm milionů kusů pizzy, v zemi existuje 35.000 pizzerií. Miliardový obchod s pizzou zaměstnává zhruba čtvrt milionu lidí.
Související
1. listopadu 2024 10:27
3. října 2024 20:36
27. srpna 2024 20:30
24. srpna 2024 4:52
22. srpna 2024 11:41