Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN prodloužila rozhovory o Sýrii do prosince

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - OSN prodloužila nynější kolo syrských rozhovorů, které se konají v Ženevě, do 15. prosince. Před novináři to dnes řekl zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Rozhovory začaly v úterý setkáním zástupců pěti stálých členských zemí Rady bezpečnosti OSN a jednáním de Mistury s delegací syrské opozice. Ve středu do Ženevy dorazili zástupci syrské vlády. Jde o osmé kolo rozhovorů, předchozí kola nebyla úspěšná kvůli nepřekonatelným neshodám obou stran syrského konfliktu.

De Mistura dnes řekl, že delegace jsou v oddělených místnostech a jednání se zaměřují na novou ústavu a zorganizování parlamentních a prezidentských voleb, které by se měly konat pod dohledem OSN. Sdělil také, že se jedná o dalších 12 klíčových tématech, ale neupřesnil je.

Opozice chce, aby se začalo dohodami o humanitární pomoci a o propuštění vězňů. Podle ní režim vězní až 200.000 občanů. Až později by podle ní měla přijít na řadu ústava nebo volby.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.