Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie má radost z průlomu v jednání o brexitu: Konečně začíná vítězit zdravý rozum

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Brusel/Paříž - Průlom ve vyjednávání o brexitu přinesla dnešní ranní bruselská schůzka britské premiérky Theresy Mayové a předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. V rozhovorech o odchodu Británie z Evropské unie začíná dle Francie postupně vítězit zdravý rozum.

Rámcová shoda vyjednavačů komise a Londýna na tom, jak bude vypadat budoucí smlouva o britském odchodu z unie, umožní příští týden šéfům států a vlád ostatních 27 zemí EU dát zelenou vyjednávání o asi dvouletém přechodném období a o nových smlouvách upravujících obchodní a další spolupráci v budoucnosti.

Podpis samotné dohody o britském odchodu podle článku 50 unijní smlouvy očekává vyjednavač EU Michel Barnier nejpozději v říjnu příštího roku. Dohoda jako taková totiž teprve musí vzniknout. Stane se tak na základě dnes definitivně domluvených principů řešení otázek souvisejících se zachováním práv občanů EU v Británii po brexitu, s finančním vyrovnáním a ohledně specifické situace na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.

Teprve pak se, ovšem podle už dopředu jasně deklarovaného politického záměru sedmadvacítky, budou moci naplno rozběhnout rozhovory o nové obchodní smlouvě a dalších dvou či třech dohodách mezi EU a Británií. Ty by měly tvořit základ pro to, co britská premiérka Theresa Mayová opakovaně označuje za "nový hluboký a speciální vztah" Británie a EU.

"Práce, která se při jednáních učinila, nás postupně vede ke zdravému rozumu," řekl dnes francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian rádiu France Inter. Zároveň přivítal, že by se brexitové rokování mohlo posunout do druhé fáze, tedy k projednávání budoucích vztazích evropské sedmadvacítky s Británií. "Chtěli jsme, aby byly podmínky odchodu (Británie z EU) jasně definované, abychom se mohli posunout do další fáze. To se nyní stane, doufám," řekl šéf francouzské diplomacie.

"Irsko dosáhlo v první fázi rozhovorů o odchodu Británie z Evropské unie všeho, čeho chtělo," uvedl irský premiér Leo Varadkar. Dnešek označil za "velmi důležitý den", ale také za "konec začátku". Ve druhé fázi brexitových jednání, která se bude týkat budoucích vztazích Británie se zbytkem EU a které by měl dát zelenou summit šéfů států a vlád EU na konci příštího týdne, zůstane Dublin "ostražitý". Nyní podle Varadkara ale Irsko dosáhlo "všeho, čeho jsme plánovali dosáhnout". "Máme ujištění a záruky, které jsme od Spojeného království potřebovali," dodal.

Přechodné období v délce kolem dvou let, o kterém se hovoří, je podle Varadkara "slušné". Mohlo by se podle něj ale ukázat, že bude třeba, aby bylo toto období delší. "Vyjednat nové (obchodní) dohody může zabrat mnoho let a podle mě musí být délka přechodného období spojená s tím, jak dlouho nám zabere zajistit ratifikaci těchto dohod," řekl irský premiér.

Témata:  Brexit EU Velká Británie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy