Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko už má dost KLDR, nakoupí rakety vzduch-země

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonsko koupí řízené střely vzduch-země středního doletu schopné zasáhnout Severní Koreu. Podle expertů jde o kontroverzní krok, který by mohl zpochybnit pacifistickou politiku země.

Stávající ústava Japonsku zakazuje používat armádu při řešení konfliktů s výjimkou obrany země. Ústava vznikla jako důsledek druhé světové války, v níž bylo Japonsko spojencem Německa a okupovalo velkou část Asie.

Podle japonských médií ministerstvo plánuje koupit rakety vzduch-země o doletu 900 kilometrů od amerických firem a také norské střely JSM (Joint Strike Missile) schopné ničit pozemní a hladinové cíle do vzdálenosti 500 kilometrů.

Půjde o rakety s největším doletem v arzenálu japonské armády. Ta v současnosti disponuje pouze protiletadlovými a protilodními střelami s dosahem méně než 300 kilometrů. Japonský ministr obrany zdůraznil, že nové střely budou Tokiu sloužit výhradně k obraně.

Japonský premiér Šinzó Abe tento týden v parlamentu prohlásil, že severokorejské raketové zkoušky představují pro Japonsko "bezprostřední hrozbu" a že jednat s vládou v Pchjongjangu nemá smysl. Plán koupit rakety s větším doletem pravděpodobně vyvolá kritiku od opozičních stran v parlamentu.

Témata:  Japonská armáda Japonsko Severní Korea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.