Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Labouristi se kvůli brexitu pustili do Mayové, Skotsko si přisadilo

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Na dnešní průlom v brexitových jednáních přišly i negativní reakce. Předseda britské opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn zdůraznil, že chce po brexitu udržet s Evropou "blízký vztah". Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová vyzvala k setrvání Británie v celní unii a jednotném evropském trhu. Výhrady má i Londýn.

Labouristický starosta britské metropole Sadiq Khan dal najevo zklamání nad částmi rámcové dohody, kterou Mayová v Bruselu vyjednala. Konzervativní vládu vyzval, aby zvýšila rychlost jednání, a poskytla tak podnikatelům potřebnou jistotu. Fakt, že se Británie chystá při odchodu z EU opustit i jednotný trh a celní unii označil Khan za "extrémní zklamání".

"Má vlastní země, Británie, je na křižovatce," uvedl Corbyn v projevu proneseném v Ženevě. Labouristická strana chce podle něj s evropskými státy "blízký a kooperativní vztah založený na solidaritě a vzájemných výhodách".

Sturgeonová, která dlouhodobě vystupuje proti brexitu, dnes uvedla, že Británie by měla zůstat alespoň členem celní unie a jednotného trhu. Je to podle ní "jediná rozumná volba". "Jakékoli zvláštní ustanovení pro Severní Irsko musí být dostupné i pro jiné národy Spojeného království," zdůraznila.

Evropská komise dnes oznámila, že podle jejího názoru nastal v nynějších jednáních o první fázi brexitových rozhovorů pokrok dostatečný k tomu, aby se rozhovory mohly do druhé fáze posunout.

Evropský parlament jako takový přímou roli v jednáních nemá, bude ovšem schvalovat závěrečnou dohodu o britském odchodu z unie. Parlament také hodlá příští týden naznačit, jakou podobu budoucích vztahů mezi EU a Británií by pokládal za správnou.

To je spolu s ochranou práv občanů EU v Británii po brexitu a finančním vyrovnáním třetí klíčová otázka první fáze jednání vedené už měsíce. Jejím výsledkem je zatím společná zpráva vyjednavačů obou stran. Ta na 15 stranách shrnuje principy, z nichž se bude vycházet při tvorbě konečné "rozvodové" dohody, a která bude podkladem pro rozhodnutí premiérů a prezidentů o posunu jednání také směrem k přechodnému období a budoucím obchodních a dalším smlouvám.

Podle europoslance Guye Verhofstadta by v ní chtěl parlament mít pět oblastí, které mezi nyní dojednanými principy chybí. První je, aby se ochrana práv tří milionů občanů EU v Británii po brexitu vztahovala i na jejich "budoucí partnery".

Druhou je zajištění, že administrativa spojená s brexitem bude pro unijní občany v Británii zdarma, důkazní břemeno při ní bude ležet na britských úřadech a každá rodina bude potřebovat jen jeden formulář. Třetí je, aby rozhodnutí evropského soudu byla pro britskou stranu i nadále závazná a aby existovala důležitá role pro budoucího britského ombudsmana, který by stížnosti občanů EU skutečně vyšetřoval.

Témata:  Brexit Jeremy Corbyn EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy