Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer ocenil usmíření mezi Českem a Bavorskem

Summit G7 v Německu, Barack Obama a bavorský premiér Horst Seehofer
Summit G7 v Německu, Barack Obama a bavorský premiér Horst Seehofer
Foto: g7germany.de

Berlín - Končící bavorský premiér Horst Seehofer dnes jako jeden z úspěchů posledních let vyzdvihl usmíření mezi Českem a Bavorskem.

Ve svém projevu na sjezdu Křesťanskosociální unie (CSU) v Norimberku výslovně ocenil roli sudetských Němců a jejich šéfa Bernda Posselta.

"Jeden bod, na který všichni můžeme být hrdí, je usmíření mezi Českem a Bavorskem," řekl osmašedesátiletý šéf bavorské vlády. Za pomoc v tomto procesu je vděčný právě sudetským Němcům a Posseltovi. "Proti vaší vůli by to nebylo možné," zdůraznil Seehofer během svého asi hodinového projevu.

Vztahy mezi Českem a sudetskými Němci se v posledních letech výrazně zlepšily, k čemuž přispěly smířlivé kroky z obou stran. Zatímco sudetští Němci se vzdali majetkových nároků, česká strana opakovaně vyjádřila lítost za příkoří způsobená Němcům při odsunu po druhé světové válce.

Ve smířlivém duchu se nesly i poslední dva sudetoněmecké sjezdy. V roce 2015 na sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení jako první člen české vlády oficiálně zavítal tehdejší ministr kultury Daniel Herman. Loni na něm zase tehdejší český vicepremiér Pavel Bělobrádek (oba KDU-ČSL) prohlásil, že přijel na návštěvu ke krajanům.

Témata:  Horst Seehofer Německo Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy