Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozůstalí po obětech z teroristického útoku se konečně sešly s Merkelovou

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: g7germany.de

Berlín - Kancléřka Angela Merkelová se dnes odpoledne sešla s pozůstalými po obětech loňského teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně. Schůzka přichází v době, kdy Merkelová i německé úřady čelí ostré kritice.

Setkání by se měl účastnit také Čech Petr Čižmár, jehož manželka Naďa byla jednou z 12 obětí islamistického radikála.

Příbuzní obětí v otevřeném dopise zhruba před dvěma týdny Merkelové napsali, že "v Německu chybí základní profesionalita v zacházení s terorismem". "Také vaše dosavadní aktivity na podporu našich rodin nejsou dostatečné," uvedli pozůstalí, kteří kancléřce vyčítali i to, že jim téměř rok po útoku nekondolovala ani osobně, ani písemně.

Šéfka německé vlády dnes na tiskové konferenci v Berlíně uvedla, že si je vědoma toho, že si někteří pozůstalí přáli dřívější setkání. Dnešní schůzku ale i tak považuje za velmi důležitou.

I na základě stížností příbuzných obětí německé úřady do budoucna změní přístup k pozůstalým a zraněným. Vládní zmocněnec pro oběti útoku Kurt Beck minulý týden navrhl mimo jiné, aby se jim usnadnil přístup k pomoci přes určité koordinační centrum. Vyslovil se také pro vyšší finanční odškodnění. Vláda už takovou pomoc přislíbila.

Témata:  Angela Merkelová Berlín Německo

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy