Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou napjaté. Co se mezi velmocemi děje?

Podivné pohledy Vladimira Putina a Baracka Obamy
Podivné pohledy Vladimira Putina a Baracka Obamy
Foto: kremlin.ru

Moskva/Washington – Vztahy mezi USA a Ruskem, světovými supervelmocemi, se v posledních měsících staly hlavním světovým tématem. Co se ve vztahu mezi oběma zeměmi skutečně děje, se pokusil vysvětlit Alastair Crooke, bývalý britský diplomat, který působil i v britských zpravodajských službách.

Putin pod tlakem

Crooke s odkazem na vyjádření profesora Stephena Cohena z konce dubna varuje, že se v Rusku zvyšuje tlak na prezidenta Vladimíra Putina. „Není tu řeč o protestech v ulicích nebo plánech na sesazení Putina – jeho popularita zůstává nad 80 % a nehrozí, že by měl být nahrazen. Ale je tu řeč o významném tlaku na prezidenta," vysvětluje.

Putin se totiž podle něj musí vypořádávat jednak s různými elitami, které se orientují spíše na Západ, a jednak s těmi, kteří se domnívají, že „Rusko čelí jak reálné vojenské hrozbě ze strany NATO, tak hybridní geo-finanční válce. Je pod tlakem, aby se postavil na stranu těch druhých a sebral kontrolu těch prvních nad ekonomikou, kterou stále mají," tvrdí Crooke.

„Jinými slovy, problém, který se v Kremlu řeší, je, zda je Rusko dostatečně připraveno na snahy Západu o ujištění se, že Rusko nebude konkurovat nebo ohrožovat americkou hegemonii," uvádí dále Crooke a vysvětluje, že pokud tato situace bude pokračovat, jako se tomu děje například v Gruzii nebo na Ukrajině, mohlo by snadno dojít k eskalaci konfliktu.

Rusko není připravené

Crooke také připomíná vyjádření generála Alexandra Bastrykina, předsedy Vyšetřovacího výboru Ruské federace, který přiznal, že Rusko vojensky na konflikt doma nebo v zahraničí připraveno není. To samé platí podle něj i o ruské ekonomice.

Bastrykin také varuje, že se Západ na válku se Západem připravuje, ale ruští lídři to ignorují. Podle Cohena z ruské nepřipravenosti vysoce postavení Rusové viní právě prezidenta Putina.

Crooke varuje, že jde jen o další potvrzení již dříve se objevujících náznaků, že se v Kremlu formuje „nacionalistická" skupina politiků, kteří jsou zklamáni mírným přístupem Putina vůči Západu.

„Nacionalisté se toho chtějí zbavit – včetně Západu nakloněné vlády premiéra Dmitrije Medveděva. Putin může být velmi populární, ale Medveděvova vláda není. Ekonomická politika vlády čelí značné kritice. Opozice chce okamžitou mobilizaci armády a připravení ekonomiky na války, konvenční nebo hybridní. Nejde tu o svržení Putina; jde o snahu donutit ho vzít nůž – a pořádně říznout," varuje dále Crooke.

Umírněný Putin?

Podle Crooka se Putin konfliktu snaží vyhnout a raději se Západ snaží dohnat do spolupráce nebo partnerství, což je podle něj vidět například na situaci ohledně války v Sýrii, kde se Rusko snaží zasadit o politické řešení.

Jak ale podotýká, právě s tím nacionalisté v Rusku nesouhlasí a požadují jasný postoj proti snahám Západu o sesazení syrského prezidenta Bašára Asada. V jejich očích se americký prezident Barack Obama a jeho administrativa snaží Putina a Sergeje Lavrova, ruského ministra zahraničí, oslabit.

Západní média ale podle Crooka situaci prezentují přesně naopak – že se Rusko snaží vyprovokovat konflikt se Západem, obnovit Sovětský svaz a rozdělit Evropu.

Crook na závěr upozorňuje, že se NATO snaží provokací Ruska zneužít k tomu, aby sjednotilo NATO a Evropu. Varuje, že NATO Rusko podceňuje a ignoruje možnost, že jeho provokace Rusko do konfliktu skutečně doženou.

Témata:  Rusko USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.