reklama

Návrh rezoluce předložily společně Jemen s Tureckem. V dokumentu se mimo jiné uvádí, že veškerá rozhodnutí týkající se statusu Jeruzaléma jsou neplatná, pokud nejsou ve shodě s příslušnými rezolucemi OSN.

Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět, 35 států včetně České republiky se zdrželo. Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás považuje přijetí rezoluce za vítězství Palestiny, uvedla agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washingtonu hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu.

O tom, že se Česká republika hlasování zdrží, dnes spekulovalo několik zahraničních zpravodajských webů. Například server arabstoday.net napsal, že Česko se zřejmě americkému tlaku podrobí.

„Podle našeho názoru přijetí této rezoluce nenapomáhá blízkovýchodnímu mírovému procesu, naopak prohlubuje rozdíly mezi stranami," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Dokument vyzývá všechny státy, aby do Jeruzaléma nepřesouvaly svá velvyslanectví. Trump k přípravě přestěhování ambasády vydal pokyn tento měsíc.