Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přípravy na libyjské volby začaly, datum zatím určeno nebylo

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tripolis - Libyjská vláda v Tripolisu podporovaná Organizací spojených národů dnes oznámila, že postupuje s přípravami všeobecných voleb. Konat by se mohly příští rok. Konkrétní termín ale určen nebyl.

Se dvěma nejsilnějšími stranami libyjské krize jednal šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian. Francie byla v roce 2011 vůdčí silou intervence NATO, která vedla ke svržení Muammara Kaddáfího, a výrazně se angažuje v jednáních o stabilizaci severoafrického ropného vývozce.

Nejprve zavítal francouzský politik do libyjské metropole, kde se setkal především s předsedou vlády Faízem Sarrádžem. Následně zamířil na východ do Benghází za generálem Chalífou Haftarem stojícím v čele samozvané Libyjské národní armády.

Le Drian po dnešních schůzkách novinářům sdělil, že obě strany jsou rozhodnuté volby dotáhnout do konce. „Řekl jsem (Haftarovi), že pro něj neexistuje alternativa (k plánu OSN)," uvedl Le Drian. „Jsem relativně optimistický ohledně toho, co bude následovat," shrnul svou návštěvu.

V září spustila OSN nové kolo vyjednávání mezi aktéry politické krize, rozhovory však po měsíci prakticky bez výsledků skončily. Jednou z překážek byla budoucí role Haftara. Ten v neděli uvedl, že se hodlá ucházet o post prezidenta. Le Drianovi údajně řekl, že potřebuje opatření, která zaručí důvěryhodnost budoucích voleb.

Nestabilita Libye učinila z kdysi prosperující země hlavní přestupní stanici migrantů směřujících ze subsaharské Afriky do Evropy. Le Drian dnes zdůraznil, že zaznamenal „libyjskou vůli spolupracovat s Francií" v boji proti převaděčům lidí, zejména co se týče sdílení informací. Evropské vlády jsou přitom v poslední době za spolupráci s libyjskými orgány kritizovány v důsledku zpráv o hrozivém zacházení s migranty.

V kontrastu s optimistickým postojem šéfa francouzské diplomacie stojí středeční analýza agentury AFP, podle níž žádné spolehlivé řešení „nekonečného přechodného období" není na obzoru.

Témata:  Libye Francie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy