Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda Ugandy zaútočila na islamisty v Kongu

Uganda, ilustrační foto
Uganda, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kampala - Ugandská armáda zaútočila na pozice povstalců z islamistické skupiny Sjednocené demokratické síly (ADF) v sousedním Kongu.

Armáda podle agentury DPA uvedla, že příslušníci ADF chtěli zaútočit v Ugandě. Před dvěma týdny tito islamisté pravděpodobně v Ugandě zabili 14 členů mírové mise OSN.

Ugandské ozbrojené síly zaútočily na pozice ADF na východě Konga, neboť milice prý chtěla napadnout cíle v Ugandě, uvedla dnes ugandská armáda. Žádné podrobnosti k povaze útoku ani počtu mrtvých nesdělila. Zásah údajně následoval po výměně zpravodajských informací s Kongem.

"Tito teroristé by měli vědět, že jen marní čas a že se stanou terčem všude, kde se ocitnou," varoval mluvčí ugandské armády Richard Karemire.

Sjednocené demokratické síly vznikly v Ugandě v roce 1995 jako radikální islamistická ozbrojená skupina. Její bojovníci se ale teď soustředí na Kongo, kde v posledních letech zabili stovky lidí. Podle DPA není jasné, zda jsou jejich činy motivovány primárně nábožensky, nebo zda jim jde spíš o peníze a moc.

Témata:  Uganda Kongo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy