Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysoce postavený generál USA se tajně vyskytl v Sýrii. Co tam dělal?

Armáda USA, ilustrační foto
Armáda USA, ilustrační foto
Foto: marines.com **www.marines.com**

Washington - Velitel amerického Centrálního velení pro Blízký východ (CENTCOM) v sobotu tajně navštívil severní Sýrii. Cílem jeho cesty bylo připravit ofenzivu proti městu Rakka, tedy baště Islámského státu na severovýchodě země.

Generál Joseph Votel se během jedenáctihodinového pobytu setkal s americkými vojenskými poradci a vůdci Demokratických sil Sýrie (SDF), bojujícími proti IS. CENTCOM ale odmítl uvést podrobnosti o lokalitě, kde se setkání konalo.

Americké speciální síly mají za úkol pomoci místním skupinám, zejména pak SDF, aby se zkoordinovaly a připravily ofenzivu s cílem dobýt Rakku a vytlačit z ní islamisty.

Votel po návštěvě v Sýrii řekl, že výcvik lokálních sil k boji proti IS byl správným přístupem. "Odcestoval jsem s posílenou důvěrou v jejich schopnosti a v naši schopnost je podporovat. Myslím, že ten model funguje, a funguje dobře," řekl generál.

Zdroj: YouTube

SDF čítají nyní kolem 25.000 kurdských bojovníků a zhruba 5000 Arabů. Arabští velitelé řekli novinářům, že jejich síly potřebují větší pomoc. Podle zástupce velitele SDF Karhamana Hasana jde hlavně o obrněné vozy, raketomety a granátomety.

Votel stojí v čele amerického Centrálního velení teprve sedm týdnů. Je nejvýše postaveným americkým vojenským představitelem, který - pokud je známo - navštívil Sýrii od roku 2014, kdy USA zahájily svou kampaň proti IS.

Votel přiletěl do Sýrie z Iráku a vzal s sebou malou skupinu novinářů. Doprovázet do tábora, v němž je od ledna základna asi 200 amerických poradců, ho směli za podmínky, že budou o jeho pobytu v Sýrii informovat teprve poté, co ze země odcestuje.

Témata:  Sýrie U.S. ARMY Islámský stát

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy