Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady by měly přezkoumat Navalného výzvy k bojkotu voleb, žádá Kreml

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj (41) vyzval v pondělí k bojkotu prezidentských voleb poté, co ho volební komise odmítla zaregistrovat jako kandidáta. Kremlu se jeho výroky nelíbí, možná prý šlo dokonce o porušení zákona.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes rozhodnutí komise nekomentoval. Odmítl ale tvrzení, že bez Navalného, jenž se jevil jako hlavní vyzyvatel současného prezidenta, budou volby fraškou. "Skutečnost, že se jeden potenciální kandidát neúčastní, nijak legitimitu voleb neovlivní," uvedl Peskov.

Ruské úřady by dle Peskova měly pečlivě přezkoumat, zda výzvy Navalného k bojkotu březnových prezidentských voleb neporušují zákon.

Navalnyj byl letos v květnu pravomocně odsouzen na pět let podmínečně za okradení lesnického podniku Kirovles, a to v opakovaném procesu. Volební komise své rozhodnutí zdůvodnila právě tím, že Navalnyj dostal trest za závažný trestný čin, což jej zbavilo pasivního volebního práva.

Mluvčí diplomacie EU Maja Kocijančičová sdělila, že rozhodnutí volební komise ohledně Navalného vzbuzuje vážné pochyby ohledně politické plurality a "perspektivy demokratických voleb" v Rusku. "Od ruských úřadů očekáváme, že zajistí rovné příležitosti, včetně prezidentských voleb 18. března," dodala mluvčí. Rusko vyzvala, aby do země na hlasování pozvalo pozorovatele z OBSE.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy