Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová na odpis? Její popularita strmě klesá, ukazuje průzkum

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Takřka každý druhý Němec si přeje, aby Angela Merkelová kancléřský post opustila ještě před završením svého čtvrtého mandátu, který v případě úspěšných koaličních rozhovorů skončí v roce 2021.

Zatímco v říjnovém průzkumu YouGov se 44 procent respondentů vyslovilo pro to, aby Merkelová německou vládu vedla až do příštích řádných voleb plánovaných na rok 2021, nyní si to přeje 36 procent oslovených.

Naopak 47 účastníků ankety chce, aby Merkelová kancléřský úřad opustila předčasně, v říjnu takové řešení upřednostnilo 36 procent respondentů.

Merkelová se po volbách neúspěšně snažila sestavit koaliční vládu se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými, jednání ale zkrachovala. V lednu začnou sondážní rozhovory CDU/CSU se sociální demokracií (SPD).

Možným řešením je také menšinová vláda Merkelové, případně další vyjednávací pokus s FDP a Zelenými. Krajním východiskem jsou předčasné volby.

Témata:  Angela Merkelová Německo průzkumy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy