Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V americkém senátu to bude vřít. Republikáni pomalu ztrácí většinu

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Republikáni v Senátu USA mají od středy těsnou většinu, drží nově jen 51 hlasů. Dosud měli 52 hlasů, ale uvolněný republikánský mandát za stát Alabamu získal v prosincových doplňovacích volbách demokrat Doug Jones.

Pro republikány změna v rozložení sil v Senátu znamená, že si mohou při hlasováních dovolit ztratit jen jeden hlas, což v případě kontroverzních témat nemusí být snadné. V případě vyrovnaného výsledku pak do rozhodování vstupuje americký viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce nevoleným předsedou Senátu.

Uvolněné místo v Senátu patřilo Jeffu Sessionsovi, který řady zákonodárců opustil, aby přijal místo ministra spravedlnosti. Uvolněný mandát prozatímně vykonával republikán Luther Strange, které loni v únoru do funkce jmenoval alabamský guvernér Robert Bentley.

Strange se chtěl o senátorské křeslo v doplňovacích volbách ucházet, ale ve stranických primárkách, ač měl podporu republikánského establishmentu, prohrál s konzervativním kandidátem Royem Moorem. Toho během kampaně obvinilo několik žen z nevhodného a násilného sexuálního chování.

Moore nakonec ve volbách prohrál s Jonesem, porážku ale odmítl uznat. Obrátil se rovněž na soud s tím, že hlasování provázely nesrovnalosti. Soud ale jeho stížnost odmítl.

Témata:  Senát USA USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy