Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Transsexuálka nemůže být považována za druhou matkou dítěte, rozhodl německý soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Berlín - Civilní senát německého nejvyššího soudu se zabýval otázkou, zda může být transsexuálka, která ještě před změnou pohlaví nechala zmrazit své sperma, které bylo později použito k početí dítěte, z právního hlediska považována za druhou matku. A došel k jasnému závěru.

Spolkový soudní dvůr v Karlsruhe rozhodl, že transsexuálka může být právě považována jen za otce, nikoliv za matku dítěte. O svém rozsudku z 29. prosince informoval až dnes. Verdiktem potvrdil rozhodnutí berlínského soudu nižší instance.

Partnerka transsexuálky dítě porodila v červnu 2015. Matriční úřad ji zaregistroval jako matku. Přání transsexuálky, aby byla také zapsána jako matka, ale bylo odmítnuto.

Postup matričního úřadu dnes spolkový soud potvrdil. Právně může být podle něj matkou pouze žena, která dítě porodila. Zákon o transsexuálech podle soudu stanoví, že příslušným dětem je i přes právní změnu pohlaví jednoho z rodičů právně vždy přidělena jedna matka a jeden otec. To je také v souladu s ústavou, tvrdí soud.

Témata:  transsexualové Německo soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy