Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti z Německa a Polska by mohli diskutovat o reparacích, připustil Gabriel

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel se dnes v Berlíně setkal se svým polským protějškem Jacekem Czaputowiczem. Řeč přišla i na otázku válečných reparací.

Téma reparací oživil loni v létě předseda Práva a spravedlnosti (PiS) Jaroslaw Kaczyński, podle kterého se obrovské válečné ztráty a škody napáchané nacisty nepodařilo napravit.

"Je jasná právní a mezinárodněprávní pozice spolkové vlády, že není žádný důvod mluvit o placení reparací," nechal se dnes Gabriel slyšet na společné tiskové konferenci. Různé polské vlády, a to i po pádu komunistického režimu, se podle něj nároku na reparace vzdaly.

Zároveň ale podotkl, že nemůže ignorovat debatu, která se v Polsku k tématu rozvinula. "Pokud chceme zkusit se vzájemně neignorovat, ale brát se vážně, bylo by jednou z možností, aby se otázkou zabývali vědci," míní šéf německé diplomacie. "Chceme, aby tato debata byla v Polsku vedena. Máme na to právo," opáčil nový polský ministr zahraničí, který by jednání expertů obou zemí o problematice uvítal.

Témata:  Sigmar Gabriel Polsko Německo válečné reparace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy