Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnij neuspěl ani u ústavního soudu. Svou prezidentskou kandidaturu možná bude řešit ve Štrasburku

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Lídr ruské opozice Alexej Navalnij neuspěl ani u ústavního soudu. Ten oznámil, že se stížností na odmítnutí kandidatury v březnových prezidentských volbách nebude zabývat. Jako důvod uvedl právní nedostatky.

Ruská ústřední volební komise loni Navalného odmítla zaregistrovat jako kandidáta ve volbách kvůli jeho pravomocnému odsouzení. Navalnyj byl loni na jaře odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu za údajnou krádež dřeva v podniku Kirovles.

Navalnyj vznesl stížnost na odmítnutí kandidatury i k nevyššímu soudu, který ji rovněž odmítl a stejně tak zamítl i Navalného odvolání. Navalného obhájce tehdy řekl, že rozhodnutí volební komise o zákazu kandidovat sice vstupuje v platnost, ale že Navalnyj je napadne u Evropského soudu pro lidská práva.

Navalnyj po rozhodnutí komise vyzval k bojkotu prezidentských voleb. Označil je za frašku, neboť se jich podle něj smějí zúčastnit jen dosavadní prezident Vladimir Putin a kandidáti, které si sám vybral.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy