reklama

Macron v dnešním projevu na palubě vrtulníkové lodi Dixmude na námořní základně Toulon slíbil vojákům zvýšit letošní výdaje na obranu o 1,8 miliardy eur (téměř 46 miliard Kč) na 34,2 miliardy eur (téměř 869 miliard Kč). Zároveň se zavázal zvýšit do roku 2025 výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze současných zhruba 1,8 procenta HDP.

Macronovy sliby následují půl roku poté, co kvůli sporu s Macronem o škrty ve vojenském rozpočtu v objemu 850 milionů eur (21,6 miliardy Kč) odstoupil náčelník generálního štábu francouzské armády Pierre de Villiers. Generál rezignaci zdůvodnil tím, že za současných podmínek neumí zajistit takovou podobu ozbrojených sil, které jsou "potřeba k zajištění obrany Francie a Francouzů dnes i zítra". Nahradil jej generál François Lecointre.

Francie loni snížila výdaje na obranu, aby zajistila, že splní rozpočtová pravidla EU. Macron tehdy ale uvedl, že od roku 2018 se má vojenský rozpočet začít zvyšovat tak, aby se v souladu s dohodou zemí NATO dostal k roku 2025 na dvě procenta HDP. Armáda loni dostala z rozpočtu 32,7 miliardy eur (skoro 831 miliardy Kč).

Macron také potvrdil záměr obnovit vojenskou službu, jak sliboval ve volební kampani. Toto opatření bude financováno samostatným rozpočtem. Očekává se, že na měsíc do armády každoročně narukuje zhruba 600.000 mladíků ve věku od 18 do 21 let.

Bývalý bankéř Macron dodal, že francouzský jaderný arzenál zůstane v srdci francouzské odrazující vojenské strategie a zdůraznil důležitost udržení schopnosti armády zasahovat "všude ve světě". "Vstoupili jsme do doby velkých otřesů," řekl Macron. "S globalizací se zájmy naší země již neomezují na naše území. Někdy bráníme naše území tím, že bojujeme proti teroristům o tisíce kilometrů dál."