Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sanders se nevzdává: Má v plánu Clintonové odlákat superdelegáty

Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Foto: CNN

Washington - Hillary Clintonová je sice favoritkou na zisk demokratické nominace na post prezidenta USA, její rival Bernie Sanders se ale ještě nevzdává a spoléhá na vítězství v červnových primárkách v Kalifornii.

Superdelegáti mohou na závěrečné nominační konferenci hlasovat pro kteréhokoli kandidáta. Clintonovou podporuje 525 z nich, Sanderse jen 39.

Clintonová zatím demokratické primárky jasně ovládá, do počtu potřebného pro nominaci jí nyní chybí jen 90 delegátů, zatímco Sandersovi propastných 847. Podle amerických médií už bývalá první dáma poměřování sil se Sandersem ignoruje a soustředí se na souboj s pravděpodobným republikánským nominantem Donaldem Trumpem.

O nominaci do boje o Bílý dům budou demokraté rozhodovat na závěrečné konferenci koncem července ve Filadelfii. Sanders v rozhovoru pro AP připustil, že vlivem jeho houževnaté kandidatury může propuknout na konferenci zmatek. "Demokracie není vždycky klidná a laskavá," řekl v rozhovoru pro agenturu AP.

Sanders je přesvědčen, že v Kalifornii dokáže 7. června Clintonovou v primárkách porazit. "A co se stane, pokud výrazně vyhraji? Řeknou si snad lidé, že doopravdy nadšeně podporují Hillary Clintonovou, když Sanders vyhrál kde mohl a získal pro sebe polovinu států?" prohlásil.

Superdelegáti mají během primárek v Demokratické straně mnohem větší slovo, než mezi republikány. Status superdelegáta, který při hlasování není vázán výsledky primárek, mají členové stranického vedení, poslanci Kongresu, demokratičtí guvernéři a zasloužilí členové strany. Většině z nich se "demokratický socialismus" Bernieho Sanderse nezamlouvá a přednost dávají politické rutině exministryně zahraničí.

Témata:  Bernie Sanders Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy