Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová přivítala plány na setkání představitelů EU a Ankary

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sofia - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes při návštěvě Sofie uvítala plán Bulharska na uskuteční pracovní schůzky mezi zástupci EU a Turecka, která by měla zlepšit napjaté vztahy a vyčistit půdu pro případný summit.

Sofia připravuje setkání mezi tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a představiteli EU Jean-Claudem Junckerem, Donaldem Tuskem a Antoniem Tajanim v černomořském městě Varna.

"Toto setkání je skvělou příležitostí k jednání s tureckým prezidentem o všech záležitostech," uvedla dnes Merkelová po schůzce s bulharským premiérem Bojkem Borisovem. Bulharsko nyní předsedá EU.

Kancléřka upozornila, že k vyřešení problémů je potřeba mít s Tureckem spořádané vztahy. Podle Borisova by se schůzka mohla zabývat obavami Turecka o platby od EU v rámci dohody o přistěhovalectví a napjatými vztahy mezi Ankarou a některými velkými členy EU, hlavně kvůli lidským právům.

Evropská unie v prosinci 2016 zmrazila přístupové rozhovory s Tureckem. Turecký ministr pro záležitosti EU v pátek uvedl, že Ankara odmítne jakoukoliv nabídku na partnerství s EU, která nebude znamenat členství. Varoval, že současná bezvýchodná situace nedává Turecku důvod dodržovat dohodu o migrantech.

Témata:  Angela Merkelová EU Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy