Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekvádorský prezident promluvil: Julian Assange nám působí obtíže

Vlajka Ekvádor
Vlajka Ekvádor
Foto: Pixabay

Quito - Ekvádorský prezident Lenín Moreno dal veřejně najevo své výhrady vůči pobytu Juliana Assangea na ekvádorské ambasádě v Londýně. Zakladatel serveru WikiLeaks sice dostal ekvádorské občanství, stále mu ale hrozí zatčení a případné vydání do USA.

Moreno v televizním rozhovoru prohlásil, že Assange je "zděděný problém" a působí jeho vládě "vícero obtíží". "Doufáme, že v brzké době dospějeme k pozitivnímu vyústění této situace, která nám doopravdy působí vícero obtíží," řekl levicový ekvádorský lídr. Dodal, že se jeho země snaží najít mediátora, který by pomohl Australanovi z dlouhodobě bezvýchodné situace.

Assange (46) se na ambasádu v Londýně uchýlil v červnu 2012, dva měsíce nato mu Ekvádor udělil politický azyl. Na velvyslanectví se původně ukryl především kvůli obvinění ze znásilnění ve Švédsku z roku 2010. Assange vinu odmítá a Švédsko loni případ odložilo. Stále ale může být zatčen a vydán do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku či v Afghánistánu.

Postoj ekvádorské vlády se po loňském odchodu Assangeovi nakloněného prezidenta Rafaela Correy změnil a je méně vstřícný. Moreno například kritizoval Assange za podporu katalánských separatistů. Ekvádor totiž udržuje přátelské vztahy se španělskou vládou.

Ministryně zahraničí Maríe Espinosaová prohlásila, že se Ekvádor pokoušel dostat Assange s ambasády tím, že po prosincovém udělení občanství požádal Británii o přiznání diplomatického statusu, avšak neúspěšně. Británie trvá na jeho zatčení, které zdůvodňuje tím, že během procesu rozhodujícím v roce 2012 o jeho vydání porušil podmínky kauce.

Témata:  Julian Assange Ekvádor Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy