Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armády Turecka a USA se v syrské Manbidže nestřetnou

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecký vicepremiér Bekir Bozdag prohlásil, že se turečtí vojáci v oblasti syrské Manbidže s americkými silami nejspíš nestřetnou. Turecká armáda bude nicméně nadále využívat vzdušný prostor nad oblastí Afrín

"Turecko se nebrání všem možným druhům spolupráce se Spojenými státy a Ruskem, pokud to v regionu zajistí mír," uvedl Bozdag, který je zároveň vládním mluvčím.

Manbidž, který leží východně od Afrínu, je součástí rozsáhlejší části severní Sýrie, kterou kontroluje koalice arabsko-kurdských milicí Syrské demokratické síly (SDF) pod velením YPG. V loňských bojích proti Islámskému státu (IS) v jeho někdejším "hlavním městě" v syrské Rakce byly milice SDF nejvýznamnějším spojencem mezinárodní letecké koalice v čele s USA.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan již na počátku operace řekl, že cílem Turecka není zničit YPG pouze v Afrínu, ale i v Manbidži, kde většinu obyvatel tvoří Arabové. Zatímco v Afrínu nejsou žádní američtí vojáci, v oblasti Manbidže je jich asi 2000.

Témata:  Turecká armáda U.S. ARMY Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy