Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdoganova vize budoucnosti: Sjednotí muslimy proti Západu?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara – Od března, kdy EU s Tureckem uzavřela dohodu o uprchlících, se na tuto zemi upírá pozornost Západu intenzivněji než kdy dříve. Zpravodajský server Al Monitor analyzuje, jakým směrem se zřejmě budou vztahy mezi Tureckem a Západem dále ubírat.

Populismus v Turecku

Server varuje, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan stupňuje svou protizápadní rétoriku, což u některých lidí vzbuzuje obavy, že vztahy Turecka s Evropskou unií a Spojenými státy zůstanou velmi napjaté.

Jak ale vysvětluje, je to právě tento kritický postoj vůči Západu, který na domácí scéně Erdoganovi zajišťuje popularitu – zejména u konzervativních muslimů. „A protože se nyní snaží prosadit novou ústavu, která by mu dala zatím chybějící moc jako jediného vůdce Turecka, Erdogan zřejmě svou populistickou rétoriku jen tak nezmění," varuje server.

„Ve chvílích, kdy je nutné, abych vzdoroval a postavil se celému světu, udělám to s vědomím, že mám za sebou podporu turecké veřejnosti," pronesl například Erdogan v rámci nedávného proslovu ve městě Malatya. „Oči celého islámského světa se upírají na nás," dodal.

Přání jednotného islámského světa

Server varuje, že takovéto proslovy ale jasně naznačují, jaké jsou Erdoganovy další ambice: „Jeho nedávné proslovy a prohlášení naznačují, že to, co si v konečném důsledku přeje, je sjednocený islámský svět s vedením, které bude schopné postavit se Západu silou."

Server připomíná, že se chvíli vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií mohly zdát velmi pozitivní, o čemž svědčí zejména dohoda EU-Turecko o uprchlících. Ta je ale nyní ve vážném ohrožení. EU totiž po Turecku požaduje změnu protiteroristického zákona, což ale Erdogan rázně odmítl.

Podle serveru právě dohoda o uprchlících, kterou s EU vyjednal nyní již bývalý premiér Davutoglu, mohla být poslední kapkou, která vedla k jeho konečnému odvolání.

Úplné přerušení styků?

Podle Elmas Topcuové, analytičky opozičního zpravodajského serveru Diken, se vztahy mezi Tureckem a EU v dohledné době nezlepší. „Brusel a Berlín už mají dost výhrůžek a nediplomatických vyjádření ze strany Erdogana a jeho poradců. A nyní jim dělá starosti také to, že Davutoglu, který umí německy a anglicky a mohl tak alespoň být považován za člena debaty, odešel," vysvětluje.

Erdogan podle serveru také zuří kvůli faktu, že Západ truchlí nad útoky v Bruselu nebo Paříži, ale ignoruje útoky v Ankaře nebo Istanbulu.

Úplné přerušení styků ale na druhou stranu podle serveru také nehrozí, protože „Turecko je se Spojenými státy a s Evropou propojeno na mnoha politických, vojenských i ekonomických úrovních".

„Západ si evidentně také nemůže dovolit přerušit s Tureckem styky a nezbude mu tak nic jiného, než přijmout, že Erdogan je takový, jaký je. Turecká zahraniční politika a její vazby na Západ ale pod Erdoganovou vládou zřejmě zůstanou konfrontační," dodává server.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy