Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přesuny spojenců po Evropě? Velitel amerických vojsk v Evropě řešil rychlé vojenské akce

Konvoj jednotek U.S. Army dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Tvoří ho téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa a projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.
Konvoj jednotek U.S. Army dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Tvoří ho téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa a projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.
Foto: Latvijas Armija

Bratislava - Do slovenské metropole dnes dorazil velitel amerických vojsk v Evropě Curtis Scaparrotti. S kolegy z osmi zemí střední a východní Evropy jednal o zajištění rychlého přesunu spojeneckých jednotek a plánech společných vojenských cvičení.

Česko na schůzce zastupoval náčelník generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář. "Jedním z předpokladů úspěchu účinnosti vojenské operace je schopnost sil rychle se přemístit z bodu A do bodu B, rozmístit se a být připraven jednat. Toto je jedním z cílů našeho výcviku a mobility pohybu, tedy odstranit možné překážky, které by mohly v evropském prostoru existovat," uvedl náčelník generálního štábu slovenské armády Milan Maxim.

Každá země má podle něj vlastní pravidla ohledně překračování státních hranic a cílem zástupců armád je odstranit případné problémy a zajistit plynulé přesuny vojsk.

Například loni i předloni projeli Českem a Slovenskem konvoje armády USA na cvičení v dalších zemích. Podle Scaparrottiho je právě spolupráce spojenců potřebná s cílem zajistit bezpečnost států.

"Je to odpověď na prostředí, ve kterém v současnosti žijeme, jako je terorismus či ovlivňování veřejného mínění. Prostředí, ve kterém žijeme nyní, je zcela jiné než před čtyřmi či pěti lety, a to i ohledem na informační technologie a dezinformace. Je velmi důležité, jak se jednotky v takovémto prostředí připravují. Kdysi jsme měli více času, nyní je třeba jednat rychle," řekl.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Slovensko U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy