Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová si dala na čas: Zemanovi ke znovuzvolení pogratulovala až po několika dnech

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Praha - Také německá kancléřka Angela Merkelová pogratulovala Miloši Zemanovi. Úřad vlády text dopisu zveřejnil dnes, tedy čtyři dny poté, co Zeman zvítězil v prezidentských volbách. V dopise vyzdvihla přátelství a usmíření.

Na pondělní tiskové konferenci mluvčí Merkelové Steffen Seibert řekl, že kancléřka Zemanovi určitě pogratuluje, pokud je to protokolárně běžné. Jestli má radost z vítězství politika, který je v Německu často považován za populistického, ale říci nechtěl.

"Vážený pane prezidente, k Vašemu znovuzvolení prezidentem České republiky Vám srdečně gratuluji. Pro Váš zodpovědný úkol Vám přeji i nadále hodně štěstí a úspěchů," uvedla Merkelová, která v prosinci velmi podobně blahopřála i českému premiérovi Andreji Babišovi.

"Německo a Česká republika jsou dnes blízcí partneři v Evropské unii, kteří jsou spojeni vztahy plnými důvěry," poznamenala. "Tragické kapitoly naší historie byly nahrazeny časem přátelství a usmíření. Teď záleží na tom, abychom nadále spolupracovali v evropském duchu v době, která je plná událostí a výzev pro Evropu," dodala kancléřka.

Témata:  Angela Merkelová Miloš Zeman Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy