Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mír mezi EU a Tureckem? Erdogan byl pozván do bulharské Varny

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Představitelé EU a Turecka by se měli setkat na nejvyšší úrovni 26. března v bulharské Varně. Šéfové unijních institucí by rádi projednali bilaterální vztahy, stejně jako regionální a mezinárodní otázky. Ankara se oficiálně k pozvání zatím nevyjádřila.

Poslední vrcholná schůzka EU a Turecka se konala loni v květnu. "Rádi bychom navrhli uspořádání další schůzky na nejvyšší úrovni. Uspořádá ji jako pracovní večeři bulharský premiér (Bojko) Borisov, jehož země nyní v EU předsedá," píše se ve zvacím dopise tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Dopis podepsaný "prezidentem EU" Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem zveřejnil dnes na svém twitteru Tuskův mluvčí Preben Aamann. 

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein řekl, že schůzka bude užitečnou příležitostí k "novému posouzení otázek společného zájmu," včetně diskuse o nejnovějším vývoji v Turecku. "A to se samozřejmě týká také problematiky vlády práva a základních svobod. To bude součástí diskuse," řekl mluvčí EK. Mluvit se podle něj má také o budoucnosti vztahů mezi EU a Tureckem, založených na existenci společných zájmů.

Loni na podzim se v kampani před německými parlamentními volbami rozpoutala v médiích debata o pokračování rozhovorů EU s Tureckem. Spustila ji německá kancléřka Angela Merkelová, která v televizi prohlásila, že nikdy nebyla pro vstup Turecka do EU. Turecký prezident reagoval mimo jiné prohlášeními, že Turecko unii nepotřebuje.

Loni v září Juncker v Evropském parlamentu řekl, že Turecko se v dohledné době nestane členem Evropské unie a že Ankara se už dlouho vzdaluje Evropě mílovými kroky. Také minulý měsíc francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání s Erdoganem v Paříži tvrdil, že poslední vývoj v Turecku neumožňuje pokročit v jednáních o vstupu země do EU.

Rozhovory o vstupu Turecka do EU začaly v říjnu 2005, ale dlouhodobě stagnují zejména kvůli výhradám EU k dodržování svobody slova v Turecku a autoritářskému způsobu vlády prezidenta Erdogana. Zamrzlé rozhovory byly nakrátko obnoveny v roce 2016 díky migrační dohodě, na jejímž základě Ankara za finanční pomoc pomohla unii zastavit masový příliv uprchlíků z Blízkého východu do Evropy. Záhy ale jednání opět zamrzla, když po pokusu části turecké armády o puč v červenci 2016 tamní úřady zahájily rozsáhlé čistky ve státní správě.

Témata:  EU Turecko Donald Tusk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.