Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libyjskou mešitou otřásly výbuchy. Na místě jsou desítky zraněných

Muslimové poslouchají projev Bakr al-Baghdádího
Muslimové poslouchají projev Bakr al-Baghdádího
Foto: Reprofoto YouTube

Benghází - V mešitě ve městě Benghází na východě Libye explodovaly dvě bomby. Zatím je hlášena jedna oběť a dalších 37 lidí bylo dle Reuters zraněno. Podle agentury AFP útok v době hlavní týdenní modlitby zranil nejméně 45 osob.

Nálože vybuchly uvnitř mešity. Zařízení byla podle všeho aktivována dálkově. Soukromá libyjská televize Channel TV krátce po 12:30 uvedla na facebooku, že mešitu zasála výbušnina ukrytá v zavazadle.

Benghází se nachází zhruba 1000 kilometrů východně od libyjské metropole Tripolisu a jde o druhé největší město v zemi.

Na konci loňského roku oznámila armáda generála Chalífy Haftara, že město osvobodila od islamistů. Haftarův tábor představuje jedno ze dvou hlavních mocenských center v destabilizované Libyi. Druhým je vláda v Tripolisu podporovaná OSN.

MZV ČR nedoporučuje cestovat do kterékoliv části Libye včetně hlavního města Tripolisu. Na mnoha místech země se odehrávají ozbrojené střety mezi znepřátelenými frakcemi, teroristické útoky a únosy. Spojení s okolním světem je velmi komplikované, snad s výjimkou mezinárodního letiště v Tripolisu jsou letiště v řadě dalších měst dlouhodobě buď zcela anebo částečně nefunkční.

Témata:  Libye EuroZprávy.cz muslimové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy