reklama

Jak rovněž v rozhovoru s televizní stanicí ZDF prohlásila, narůstající kritika od vlastních konzervativců neznamená, že by její autorita klesala.

Na dotaz, zda si chce vychovat následovníka, který by stranu vedl v příštích volbách, Merkelová přímo neodpověděla. Uvedla jen, že chce, aby mladší generace jejích křesťanských demokratů (CDU) nyní obsadila ministerské posty v nové koalici s SPD.

Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové zvítězila v zářijových parlamentních volbách, utrpěla ale ztráty. Stejně jako její dosavadní koaliční partner, sociální demokracie (SPD), na druhé příčce. Třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu se stala protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD).

Po zdlouhavých jednáních se Merkelové ve středu podařilo dojednat vládní koalici. Kabinet ale dozná výrazných změn. Ta hlavní se týká klíčového ministerstva financí, které má přejít od kancléřčiných křesťanských demokratů do rukou sociální demokracie. Právě toto rozhodnutí vyvolalo mezi konzervativci množství nevole.