Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko si stěžuje na pomoc USA v Sýrii. Rýplo si i Turecko

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Moskva/Damašek - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes řekl, že pomoc USA při stabilizace situace v Sýrii je nedostatečná. Turecké ministerstvo zahraničí zase obvinilo americké vojáky v Sýrii ze záměrného zdržování boje proti příslušníkům teroristické organizace Islámský stát (IS).

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Michail Bogdanov počítá s tím, že by se v březnu mohli kvůli Sýrii sejít ministři zahraničí Ruska, Turecka a Íránu, tedy skupina, která už o Sýrii jednala několikrát v kazašské Astaně.

Bogdanov také varoval před stupňováním konfliktu zapojením Izraele. Izraelské letectvo v sobotu podniklo nálety na íránské a syrské armádní cíle v Sýrii kvůli tomu, že podle něj Íránci ze základny v Sýrii vypustili nad Izrael bezpilotní letadlo. Izraelská armáda je sestřelila, ale sama přišla o stíhačku F-16.

Spojené státy mají na severu Sýrie asi 2000 vojáků. Jsou poblíž oblasti, kde turecká armáda od ledna bojuje proti syrským kurdským milicím YPG, jež Američané považují za spojence v boji proti IS, Turci za teroristy. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes prohlásil, že američtí vojáci záměrně zdržují postup proti IS, aby nemuseli přerušit své vztahy s kurdskými bojovníky, jak je žádala Ankara.

Podle Çavuşoglua nezasahují Američané v některých oblastech, i když vědí, že tam jsou bojovníci IS. Vztahy Turecka a USA jsou podle ministra v "kritické fázi" a obnova důvěry je možná jen prostřednictvím konkrétních kroků ze strany USA.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii U.S. ARMY Sýrie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy