Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při krvavých bojích v Afghánistánu bylo zabito či zraněno 10 tisíc civilistů

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Ze zprávy asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) vyplývá, že loni bylo během bojů v Afghánistánu zabito nebo zraněno přes 10 tisíc civilistů. Útoků radikálů přibývá zejména v metropoli Kábulu, kde atentáty loni zasáhly 16 procent civilistů.

Počet obětí mezi civilisty je o devět procent nižší než v roce 2016. Celkem si boje v Afghánistánu loni vyžádaly 3468 mrtvých civilistů, dalších 7015 bylo zraněno. Za dvě třetiny obětí nesou odpovědnost bojovníci z protivládních hnutí. Z toho 42 procent útoků spáchal Tálibá, deset procent bojovníci z tIslámského státu a 13 procent blíže neurčené protivládní skupiny. Pětinu z celkového počtu obětí pak mají na svědomí akce provládních sil.

"Útoky protivládních skupin, které záměrně cílily na civilní obyvatelstvo, způsobily 27 procent obětí mezi civilisty... šlo především o sebevražedné atentáty a útoky, při nichž radikálové útočili dvěma nebo více způsoby na jeden cíl," cituje agentura Reuters zprávu mise OSN.

"Afghánští civilisté umírají během každodenní rutiny - při cestě autobusem, během modliteb v mešitách, cestou kolem budovy, která se stala cílem (atentátu)," uvedl ve svém prohlášení Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. "Mezinárodní právo podobné útoky zakazuje a ve většině případů budou zaznamenány jako válečné zločiny. Pachatelé musejí být identifikování a přivedeni k zodpovědnosti," dodal Husajn.

Podle zprávy OSN v minulém roce výrazně přibyl počet leteckých útoků spojeneckých jednotek. Zemřelo během nich 295 civilistů a dalších 336 se zranilo, což je až o sedm procent více než v roce předešlém. Počet leteckých zásahů tak podle OSN byl loni nejvyšší od roku 2009.

Z údajů OSN dále vyplývá, že se zvýšil i počet útoků na nábožensky významná místa, kterých bylo loni 38, což je až třikrát více než v roce 2016. Celkem během nich zemřelo 202 lidí a dalších 297 bylo zraněno.

Témata:  Afghanistán Tálibán Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy