Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak sestřelit na nepřátelské rakety? Američané našli zajímavé řešení

Laserový zbraňový systém (LaWS) byl namontován na loď USS Dewey v San Diegu a otestován na bezpilotním letounu.
Laserový zbraňový systém (LaWS) byl namontován na loď USS Dewey v San Diegu a otestován na bezpilotním letounu.
Foto: U.S. NAVY

Washington - Rakety s dalekým dosahem by pravděpodobně byly důležitou zbraní budoucího potenciálního konfliktu. Všechny významnější vojenské mocnosti se připravují na obranu proti nim, Spojené státy nevyjímaje. A američtí plánovači přišli se vskutku neotřelým řešením. S jakým? O tom píše server DefenseOne.

Cesta prý do budoucna vede skrze lasery. Alespoň to tvrdí odborníci z Pentagonu. Ti teď prosadili, aby několik milionů dolarů z armádního rozpočtu bylo určeno na vývoj laseru, který by byl schopen zničit nepřátelskou raketu. A to buď na odpalovacím silu nebo krátce po jejím vzletu. Takový laser by mohl být umístěn například na bezpilotní dron.

Řešením ale nejsou pouze lasery. Pentagon spoléhá i na tradičnější řešení, jako je sestřelování cizích raket pomocí vlastních raketových systémů.

Přední americké firmy jako Lockheed Martin nebo Boeing byly pověřeny, aby připravily projekty a představily je armádě. Ta také pokračuje v testech dalších protiraketových systémů.

Systém s názvem SM-3 IIA měl nedávno při testech potíže. Američané ale tvrdí, že se jedná jen o detaily a systém jako celek funguje dobře. To potvrzuje i fakt, že by chtěli tato zařízení do konce roku 2018 umístit mimo jiné na své základny v Polsku.

Rozpočet určený na protiraketovou obranu v poslední době roste. Výsledkem je několik úspěšných testů protiraketových systémů. Značné peníze byly mimo jiné investovány i do protiraketových základen na Aljašce, jež mají bránit americké vnitrozemí před případnými nepřátelskými raketami.

Témata:  rakety USA armáda U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.