reklama

Jak uvádí server Sky News, vulkán chrlil popel až do výšky asi 5 tisíc metrů. Ten následně zasypal okolí sopky. Prach se dostal asi do pětikilometrové vzdálenosti od sopky. „V letošním roce se jednalo o největší výbuch Sinabungu," uvedla agentura pro vulkanologii.

Video zveřejněné indonéským Červeným křížem ukazuje silné vrstvy popela pokrývající silnice a domy. Jeden úředník prohlásil, že v některých vesnicích je „černočerná tma“ a přes mraky popela je vidět asi jen na 5 metrů.

Charita už požádala dobrovolníky, aby v postižených oblastech pomohli. Úřady začaly některé oblasti evakuovat, v dalších vesnicích rozdávají záchranáři plynové masky. Sopka totiž chrlí i větší části, které mohou poškodit plíce a způsobit problémy. Podle Národní agentury pro zmírňování následků katastrof ale zatím nebyly hlášeny žádní zranění či mrtví.

Kvůli prachu a dýmu úřady vydaly varování pro všechna letadla, která do oblasti směřují.

Sinabung zkruba 400 let spala, v roce 2010 se ale probudila a výbuch zabil dva lidi. K další erupci došlo o čtyři roky později, tehdy zemřelo 16 lidí. Dalších sedm obyvatel zahynulo při výbuchu vulkánu v roce 2016. Za posledních několik let muselo své domovy kvůli Sinabungu opustit už 30 tisíc Indonésanů.

V Indonésii se celkem nachází asi 130 sopek, země totiž leží v „Prstenu ohně" - pásu tektonických hranic desek v Tichém oceánu, který je charakteristický častou seizmickou činnost. Mount Sinabung je jednou ze tří sopek, která v současné době v oblasti vybuchla.