Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyjednavač Barnier varuje: Představa Britů o dalších vztazích s EU stojí na iluzi

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Brusel nepokládá za realistické stávající představy Londýna o budoucnosti vzájemných vztahů, až Spojené království evropský blok opustí. Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier plně sdílí pohled šéfa Evropské rady Donalda Tuska, který nejnovější nápady Londýna už v pátek označil za něco, co je zcela postaveno na iluzích.

Britská premiérka Theresa Mayová chce pohled svého kabinetu na budoucnost spolupráce EU a své země představit v pátečním projevu. Média ale široce informují, že Londýn si představuje existenci tří skupin oblastí vztahů s různou mírou vzájemné provázanosti.

Podle Tuskova pátečního a Barnierova dnešního vyjádření je to ale přesně princip "vybírání třešniček z dortu", který 27 unijních zemí odmítá od samého počátku vyjednávání o brexitu. Předseda Evropské rady bude v Londýně s Mayovou jednat ve čtvrtek a podle diplomatů jí hodlá dát najevo, že takový nápad není příliš realistický.

Barnier dnes hovořil s novináři pouhý den před tím, než by Evropská komise měla potvrdit a zveřejnit svůj návrh textu právně závazné "rozvodové" smlouvy mezi EU a Velkou Británií podle článku 50 lisabonské smlouvy.

Ve 165 paragrafech na 120 stránkách dokumentu je popsána podoba řízeného odchodu Británie z EU. "V návrhu nejsou žádná překvapení," poznamenal Barnier s tím, že dokument se zabývá právy občanů unie v Británii po brexitu, finančním vyrovnáním závazků Británie a také složitou otázkou řešení situace na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Unie předpokládá, že pokud britská strana nenabídne jiné řešení, s nímž by šlo pracovat, zůstane prakticky Severní Irsko na rozdíl od zbytku Británie součástí unijního jednotného trhu i celní unie.

Součástí dokumentu budou i body týkající se přechodného období po brexitu. Britové opouštějí unii na jaře příštího roku, požádali ale o přechodné období, které by mělo skončit na konci roku 2020. Barnier dnes potvrdil, že v pohledu na jeho pravidla panují mezi Bruselem a Londýnem i nadále "významné rozdílné momenty", například v tom, co ono "přechodné období" znamená, jak má být dlouhé, jaké má mít podmínky, jak bude v jeho době aplikováno v Británii unijní právo, jaká práva budou mít občané EU a podobně.

Témata:  Brexit EU Donald Tusk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy